Do góry

Dodatki Przepis na:

Bliny ziemniaczane na śmietanie

Bliny ziemniaczane na śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 895

Smaczne bliny bez drożdży i jajek. Podane prosto z patelni są chrupiące gdy postoją to stają się mniej chrupiące, ale również smaczne. Bardzo syte, dobre są zarówno na słodko jak i na ostro z czosnkiem zmieszanym ze śmietaną czy jogurtem. Mogą być dodatkiem do gulaszu albo do innych sosów.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • smalec do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bliny ziemniaczane na śmietanie

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do miski z zimną wodą.
    Odcedzić na sicie.
    Włożyć masę na ścierkę i wycisnąć dobrze z wody.
    .

  2. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlać delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodać do masy wraz śmietaną, solą oraz pieprzem.

  3. Uformować małe cienkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń