Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis mojej mamy. Bułeczki są bardzo smaczne.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 242
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13212
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 242
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13212
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, cukry i stopniowo masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtko ubić z cukrem , wymieszać ze skórką pomarańcza, drobno pokrojonymi śliwkami. Z wyrośniętego ciasta formować na dłoni bułeczki ( podobnie jak pączki) napełniać farszem śliwkowym, zlepiać i układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie układać na blasze wyłożonej pergaminem, gdy podrosną upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać na zimno a także można podawać na ciepło.