Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne same na ciepło i idealne do kanapek.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17093
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5550
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 336
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 2077
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17093
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5550
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 336
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 2077
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników na ciasto dodajemy rozpuszczone drożdże i masło. Dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). W tym czasie możemy przygotować oliwki. Oliwki odsączamy i kroimy na grube plasterki.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy wałeczek. Wałeczek dzielimy na 8 jednakowych porcji (u mnie każda z porcji ważyła ok 62 gramy). Następnie bierzemy kolejno każdy kawałek ciasta i spłaszczamy na ręce tworząc placek. Na każdy placek układamy część pokrojonych oliwek i dokładnie sklejamy brzegi. Formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
Kiedy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni z termoobiegiem. Jeśli pieczemy bez termoobiegu temperaturę zwiększamy o 20 stopni do 180. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20 minut. Smacznego:-)