Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki mleczno-jogurtowe

Bułki mleczno-jogurtowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 174

Dodano:

Odsłon: 268

Domowe pieczywo jest zdrowe i bez różnych chemicznych paskudztw, a przy tym wbrew pozorom proste do wykonania. Tym razem proponuję pyszne bułeczki mleczno-jogurtowe, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, zróbcie i przekonajcie się sami :-)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 15 g drożdży
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • sezam, czarnuszka lub inne ziarna do posypania bułek
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier i robimy zaczyn. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, miskę przykrywamy folią lub ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy wałeczek, który zwijamy w ślimak, końcówkę wciskamy do środka. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń