Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1239
Dodano: 10.01.2021
Odsłon: 1467
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Drożdże rozpuścić w połowie mleka z dodatkiem cukru lub miodu. W misce lub misie robota wymieszać obie mąki, sól, olej i wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Zacząć wyrabiać ciasto i stopniowo wlewać pozostałe mleko, ilość zależy od rodzaju użytej mąki. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Wyjąć ciasto z miski, pougniatać i podzielić na 12 kawałków. Z każdego uformować bułkę i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinać i ponownie zostawić do napuszenia na kilkanaście minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
Piec ok. 20 minut w 200 stopniach do zrumienienia.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)