Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki owsiane

Bułki owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1239

Dodano:

Odsłon: 1467

Bułeczki owsiane, pyszne domowe zdrowe pieczywo. Wrzucam przepis z nadzieją, że ktoś z Was spróbuje :-) Z poniższego przepisu wyszło mi 12 sztuk.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mąki owsianej
  • 40 g drożdży
  • ok. 450 ml ciepłego mleka
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • garść płatków owsianych
  • kilka łyżek mleka do posmarowania bułek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki owsiane

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w połowie mleka z dodatkiem cukru lub miodu. W misce lub misie robota wymieszać obie mąki, sól, olej i wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Zacząć wyrabiać ciasto i stopniowo wlewać pozostałe mleko, ilość zależy od rodzaju użytej mąki. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.

    Wyjąć ciasto z miski, pougniatać i podzielić na 12 kawałków. Z każdego uformować bułkę i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinać i ponownie zostawić do napuszenia na kilkanaście minut.

    Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

    Piec ok. 20 minut w 200 stopniach do zrumienienia.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń