Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki pszenne

Bułki pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 431

Dodano:

Odsłon: 7313

Pyszne świeżutkie bułeczki

Składniki

  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 120ml ciepłego mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml ciepłej wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże cukier oraz 1 łyżkę mąki, wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
    Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, następnie przelać wyrośnięte drożdże, dodać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i trochę kleić się do rąk, przełożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą oraz ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5h.
    Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blaszce i oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 30min. Po tym czasie na każdej bułeczce zrobić przedziałek (wykałaczką lub nożem), przykryć ściereczka i pozostawić na 10 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 230st i piec 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń