Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki pszenno-gryczane otrębuski

Bułki pszenno-gryczane otrębuski

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 859

Dodano:

Odsłon: 77

Pachnące bułeczki z dodatkiem mąki gryczanej. Mają chrupiącą skórkę i oczywiście najlepiej smakują świeżo wypieczone!

Składniki

  • Składniki na 6 bułek:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka gryczana - 100g
  • Otręby (u mnie pszenne) - 50g
  • Olej - 20g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Woda - 190g
  • Mak do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłej wody mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

    Potem dodajemy do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Po godzinie formujemy bułeczki, posypujemy makiem i pieczemy w temperaturze 230 stopni ok 16-18 minut, aż skórka się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń