Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb bez drożdży i bez zakwasu - antyczny przepis

Przepis dnia 2020-04-06
Chleb bez drożdży i bez zakwasu - antyczny przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 5186

W czasach antycznych to tylko taki chleb piekli , gdyż nie znali jak działają drożdże. Ten chleb jest lekko strawny dla osób ,które nie tolerują drożdży. wymaga trochę czasu zanim znajdzie się w piekarniku, ale co się nie robi dla zdrowia. Chleb jest miękki w środku z lekko chrupiącą skórką. Zapraszam na filmik na mój kanał kulinarny na youtube-Mangiare u Ewki Zobaczysz krok po kroku jak go robiłam.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • letnia woda 350 g
  • łyżeczka soli 1
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb bez drożdży i bez zakwasu - antyczny przepis

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wlej cześć letniej wody czyli 190 ml i wsyp całą mąkę co masz przygotowaną.
    Łyżką zamieszaj kilka razy, aby woda połączyła się mąką.
    Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.

  2. Po 40 minutach ,do mąki wlewamy resztę wody z rozpuszczoną w niej solą.

  3. Zarabiamy ciasto tak długo , aż będzie nam odchodzić od rąk i miski. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 godzin.
    Najlepiej takie ciasto przygotować wieczorem.

  4. Tak wygląda ciasto na chleb po 22 godzinach ,bo tyle stało u mnie.

  5. Po 22 godzinach ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.
    Składamy ciasto 3 razy i wkładamy do foremki na chleb. Ja użyłam keksówki o wymiarach 16 na 35. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w cieple miejsce do wyrośnięcia.

  6. Ciasto na chleb po godzinie .

  7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni funkcja góra, dół i wstawiamy wyrośnięty chleb do pieczenia.
    Pieczemy na środkowej półce w temperaturze 220 stopni przez 45 minut.
    PAMIĘTAJK KAŻDY PIEKARNIK INACZEJ PIECZE.
    Czas pieczenia wówczas może się wydłużyć lub skrócić i kilka minut.
    Chleb musi być upieczony ,gdyż inaczej będzie zakalec.

    Rada-do piekarnika w momencie jak będziemy go nagrzewać wstaw naczynie z gorącą wodą wówczas skórka chleba będzie chrupiąca.

    Zapraszam Cię na mój kanał do obejrzenia tego filmu i na inne super przepisy z mojej kuchni włoskiej.
    Miłego oglądania.

  8. Chleb po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń