Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pszennej, na drożdżach i maślance.
Maślankę mieszamy z gorącą wodą, dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę. Pozostałą ilość mąki mieszamy w misce z solą, płatkami, otrębami i pestkami. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, chwilę zagniatamy, podsypując mąką w razie potrzeby, formujemy bochenek i wkładamy do formy. Możemy naciąć krzyż na wierzchu. Jeszcze na trochę zostawiamy do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 - 200 st. C.
Pieczemy chleb ok. 1 godziny, od czasu do czasu zraszając jego powierzchnię wodą, wtedy skórka jest super chrupiąca.
Przepis dnia
Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance
Odsłon: 2886
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go n...
Odsłon: 2787
Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po wa...
Odsłon: 4401
Zdrowe placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące...
Odsłon: 2002
Czasem do obiadu podaję kiszonego ogórka – tak prosto ze słoika, ale znacznie...
Odsłon: 8570
Witajcie. Dziś przygotowałam prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę warstwow...
Odsłon: 21363
Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po wa...
Odsłon: 4401
Zdrowe placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące...
Odsłon: 2002
Czasem do obiadu podaję kiszonego ogórka – tak prosto ze słoika, ale znacznie...
Odsłon: 8570
Witajcie. Dziś przygotowałam prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę warstwow...
Odsłon: 21363
Składniki
Maślankę mieszamy z gorącą wodą, dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę. Pozostałą ilość mąki mieszamy w misce z solą, płatkami, otrębami i pestkami. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, chwilę zagniatamy, podsypując mąką w razie potrzeby, formujemy bochenek i wkładamy do formy. Możemy naciąć krzyż na wierzchu. Jeszcze na trochę zostawiamy do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 - 200 st. C. Pieczemy chleb ok. 1 godziny, od czasu do czasu zraszając jego powierzchnię wodą, wtedy skórka jest super chrupiąca.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Pszenny chleb z oliwkami
Pieczywo
Chałka drożdżowa
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Pieczywo
Szybki chlebek pszenno-żytni
Pszenny chleb z oliwkami
Bardzo dobry polecam do pracy i szkoły
Odsłon: 44
Chałka drożdżowa
Ciasto drożdżowe nigdy mi się nie znudzi. Oto jedna z wersji do spałaszowania.
Odsłon: 114