Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pszennej, na drożdżach i maślance.
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 215
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 694
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21144
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 215
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 694
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21144
Składniki
Maślankę mieszamy z gorącą wodą, dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę. Pozostałą ilość mąki mieszamy w misce z solą, płatkami, otrębami i pestkami. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, chwilę zagniatamy, podsypując mąką w razie potrzeby, formujemy bochenek i wkładamy do formy. Możemy naciąć krzyż na wierzchu. Jeszcze na trochę zostawiamy do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 - 200 st. C. Pieczemy chleb ok. 1 godziny, od czasu do czasu zraszając jego powierzchnię wodą, wtedy skórka jest super chrupiąca.