Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb na maślance

Chleb na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 255

Dodano:

Odsłon: 7543

Chleb z mąki pszennej, na drożdżach i maślance.

Składniki

  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850, 350 g
  • Mąka pszenna typ 650, 350 g
  • Maślanka, 350 g
  • Gorąca woda, 200 g
  • Sól, 1 łyżeczka
  • Cukier, 1 łyżeczki
  • Drożdże świeże, 40 g
  • Płatki, np. żytnie, 30 g
  • Dowolne otręby, 30 g
  • Pestki słonecznika, 30 g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maślankę mieszamy z gorącą wodą, dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę. Pozostałą ilość mąki mieszamy w misce z solą, płatkami, otrębami i pestkami. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto podwoi objętość, chwilę zagniatamy, podsypując mąką w razie potrzeby, formujemy bochenek i wkładamy do formy. Możemy naciąć krzyż na wierzchu. Jeszcze na trochę zostawiamy do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 - 200 st. C.
    Pieczemy chleb ok. 1 godziny, od czasu do czasu zraszając jego powierzchnię wodą, wtedy skórka jest super chrupiąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń