Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny chlebek na drożdżach,który najlepiej smakuje z masełkiem i konfiturą owocową:)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22477
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14758
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4556
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43865
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 584
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 583
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22477
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14758
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4556
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43865
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 584
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 583
Składniki
Drożdże pokruszyć,zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Do przesianej mąki dodać sól,maślankę o temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto tak by nie kleiło się do rąk (można podsypać odrobiną mąki) Ciasto przekładamy do miski,przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Po 20 minutach jeszcze raz zagniatamy ciasto przez chwilę,formujemy bochenek i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch nacinamy lekko nożem. Odstawiamy blaszkę na 20 min by chlebek podrósł a następnie smarujemy go z wierzchu letnią wodą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.Pieczemy ok 50-60 min. Smacznego:)