Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny chlebek na drożdżach,który najlepiej smakuje z masełkiem i konfiturą owocową:)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11960
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16475
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5297
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11960
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16475
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5297
Składniki
Drożdże pokruszyć,zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Do przesianej mąki dodać sól,maślankę o temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto tak by nie kleiło się do rąk (można podsypać odrobiną mąki) Ciasto przekładamy do miski,przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Po 20 minutach jeszcze raz zagniatamy ciasto przez chwilę,formujemy bochenek i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch nacinamy lekko nożem. Odstawiamy blaszkę na 20 min by chlebek podrósł a następnie smarujemy go z wierzchu letnią wodą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.Pieczemy ok 50-60 min. Smacznego:)