Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-07-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 955
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1215
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 955
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1215
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
Składniki
Odważamy 400 g mąki orkiszowej i przesiewamy przez sitko w celu większego napowietrzenia.
Do mąki dodajemy: drożdże, pieprz, sól, cebulę pokrojoną w kostkę oraz mieloną paprykę słodką i oliwę. Wszystko mieszamy, ja używam robota z hakiem. Mieszam i dodaję wodę. Gdy ciasto odchodzi od misy to jest już dobrze wyrobione i możemy wyjmować. Odstawiamy do wyrośnięcia. W celu przyspieszenia wkładamy ciasto do piekarnika na funkcji odmrażania ( 50 st C)
Gdy ciasto rośnie bierzemy tortownicę i smarujemy masłem a potem obsypujemy otrębami całość formy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do tortownicy wysypanej otrębami i ponownie wkładamy do piekarnika ale teraz już na krótszy czas. Do piekarnika wkładamy również miseczkę z wodą by nasz chleb miał ładną skórkę.
Gdy ciasto już wyrośnie drugi raz to włączamy piekarnik na 200 st C góra i dół + termoobieg i pieczemy 30 - 40 minut. Pilnujemy by ciasto nie było wysuszone. I oto efekt naszego działania. Jeśli się podoba to proszę kciuki dajcie do góry komentujcie gotujcie i polecajcie znajomym, a ja życzę Smacznego