Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-07-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21529
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21529
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Składniki
Odważamy 400 g mąki orkiszowej i przesiewamy przez sitko w celu większego napowietrzenia.
Do mąki dodajemy: drożdże, pieprz, sól, cebulę pokrojoną w kostkę oraz mieloną paprykę słodką i oliwę. Wszystko mieszamy, ja używam robota z hakiem. Mieszam i dodaję wodę. Gdy ciasto odchodzi od misy to jest już dobrze wyrobione i możemy wyjmować. Odstawiamy do wyrośnięcia. W celu przyspieszenia wkładamy ciasto do piekarnika na funkcji odmrażania ( 50 st C)
Gdy ciasto rośnie bierzemy tortownicę i smarujemy masłem a potem obsypujemy otrębami całość formy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do tortownicy wysypanej otrębami i ponownie wkładamy do piekarnika ale teraz już na krótszy czas. Do piekarnika wkładamy również miseczkę z wodą by nasz chleb miał ładną skórkę.
Gdy ciasto już wyrośnie drugi raz to włączamy piekarnik na 200 st C góra i dół + termoobieg i pieczemy 30 - 40 minut. Pilnujemy by ciasto nie było wysuszone. I oto efekt naszego działania. Jeśli się podoba to proszę kciuki dajcie do góry komentujcie gotujcie i polecajcie znajomym, a ja życzę Smacznego