Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam po pyszny przepis na chlebek
Tzatziki to pochodzący z Turcji sos w oryginalnej nazwie Cacik. Osobiście pre...
Odsłon: 79
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 52
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1129
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7986
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1326
Tzatziki to pochodzący z Turcji sos w oryginalnej nazwie Cacik. Osobiście pre...
Odsłon: 79
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 52
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1129
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7986
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1326
Składniki
Do miski wlać lekko podgrzaną maślankę wsypać drożdże oraz cukier i rozmieszać pozostawić w ciepłym miejscu do widocznej pracy drożdży
Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę oraz sól i wyrobić do połączenia się składników następnie wlać olej i wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie cały dodany olej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 220 stopni i pod przykryciem piec 20 minut następnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 minut a 5 minut przed końcem nakryć folią aluminiową. Upieczony wyjąć z naczynia i pozostawić na desce do ostygnięcia
Upieczony swojski chlebek idealnie nadaje się na śniadanie czy kolację serdecznie polecam wszystkie zdjęcia i dokładny opis znajda państwo na moim blogu