Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-05-2018
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko.
Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami słonecznika.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Udanego wypieku :)
Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać...
Odsłon: 12730
Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy na miodzie i zakwasie żytnim.
Odsłon: 13276
Przepis dnia
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 66
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 271
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6162
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 66
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 271
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6162
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko.
Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami słonecznika.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Udanego wypieku :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Ziemniaczane piwonie
Dodatki
Pasztet wieprzowy.
Dodatki
Chrupiące ziemniaki z piekarnika (bez gotowania)
Dodatki
Ziemniaki opiekane
Ziemniaczane piwonie
Ziemniaczki podane w formie kwiatków.
Odsłon: 148
Pasztet wieprzowy.
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 285