Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczywo razowe zarówno żytnie jak i pszenne ma wyższą zawartość witamin z grupy B i witaminę E, ma w swym składzie składniki mineralne ( wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez) i błonnik
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2090
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10960
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 87
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2090
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10960
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 87
Składniki
Rozkruszyć drożdże dodać mąkę i cukier i wymieszać z letnią wodą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę keksową długości ok. 18 cm. wysmarować olejem i oprószyć mąką. Mąkę razową i pszenną przesiać do miski dodać ziarna, sól, jogurt. Wstępnie przemieszać, dodać wyrośnięty zaczyn i mikserem wyrabiać ciasto ok. 10 min. Gotowe ciasto przełożyć do foremki. Wierzch wyrównać palcami zmoczonymi w zimnej wodzie. Posypać wg uznania ziarnami lub otrębami pszennymi i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Po godzinie wyjąć i ostudzić na kratce.