Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem

Przepis dnia 2014-08-04
chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2550

Dodano:

Odsłon: 1809

Upiekłam chleb. Baza mączna - pszenno-żytnia, razowa. W asyście: buraka, sezamu i rozmarynu. I domowy zakwas. Pycha.

Składniki

  • 100 g mąki chlebowej /użyłam mieszanki pełne ziarno - 3 zboża/
  • 75 g mąki orkiszowej razowej 2000
  • 75 g mąki żytniej razowej 2000
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki pszennej poznańskiej
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 275-300 ml wody
  • łyżka soli
  • 5 łyżek buraka suszonego
  • 2,5 łyżki sezamu /2 + 0,5/
  • rozmaryn
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wieczorem.

    Mąki przesiewam do misy. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.

  2. Od rana.

    Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Dodaję burak /dość drobno pokruszony/ i 2 łyżki sezamu. Mieszam dokładnie. Formuję bochen. Wygląda to mniej więcej tak, jakbym kołysała ciastem na wszystkie strony. Podsypuję mąką jeśli potrzeba.

    Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 2 godziny.

  3. Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką.

    Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Posypuję pozostałym sezamem i rozmarynem. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.

    Studzę bochen na kracie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń