Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z mąki pełnoziarnistej pieczony w garnku

Chleb z mąki pełnoziarnistej pieczony w garnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1524

Dodano:

Odsłon: 1613

Ostatnio w internecie bardzo popularny jest chleb pieczony w garnku, więc i ja się skusiłam, żeby wypróbować tę metodę. Przyznam szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, a samo wykonanie tego pysznego chleba nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki:

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin.

    Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut.

    Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut. Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale jest przepyszny na gorąco więc bardzo trudno się oprzeć.

    Rada: Chleb najlepiej kroić ząbkowanym nożem do chleba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń