Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12862
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4602
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12862
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4602
Składniki
Rozpuścić drożdże z cukrem w cieplej wodzie i wlać do zakwasu oraz przesianej mąki.
Dodać pozostałe składniki zostawiają trochę pestek do posypania wierzchu chleba.
Wyrobić ciasto, które będzie lepkie i gęste.
Wyrobione ciasto przełożyć do formy 30cm na 10 cm wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Górę chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i wysypać pozostałymi pestkami dyni.
Wsadzić foremkę z chlebem do reklamówki tak aby góra nie stykała się z folią. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godzin. ciasto powinno wyrosnąć do krawędzi formy. Po godzinie trzeba sprawdzić ciasto - jeśli chleb już wyrósł trzeba go zacząć piec.
Piekarnik nastawić na 180 stopni góra -dół. piec ok 1 godziny. Po godzinie wyciągnąć chleb z formy i obrócić do góry nogami i znów na ok. 10 minut wstawić do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć chleb - uderzyć go piąstką w dno jeśli słychać głuchy odgłos chleb jest gotowy. Zostawić do ostygnięcia na kratce.