Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z ziarnami na zakwasie żytnim

Chleb z ziarnami na zakwasie żytnim

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 265

Chleb

Składniki

  • ok. 150 g aktywnego zakwasu zytniego
  • 550 g mąki pszennej typ 550-650
  • ok. 150 g maślanki
  • 20 g słoneczniku
  • 30 g pestek dyni
  • 20 g siemia lnianego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g letnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb z ziarnami na zakwasie żytnim

Przygotowanie

  1. Rozpuścić drożdże z cukrem w cieplej wodzie i wlać do zakwasu oraz przesianej mąki.

  2. Dodać pozostałe składniki zostawiają trochę pestek do posypania wierzchu chleba.

  3. Wyrobić ciasto, które będzie lepkie i gęste.

  4. Wyrobione ciasto przełożyć do formy 30cm na 10 cm wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Górę chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i wysypać pozostałymi pestkami dyni.

  5. Wsadzić foremkę z chlebem do reklamówki tak aby góra nie stykała się z folią.
    Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godzin. ciasto powinno wyrosnąć do krawędzi formy.
    Po godzinie trzeba sprawdzić ciasto - jeśli chleb już wyrósł trzeba go zacząć piec.

  6. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra -dół. piec ok 1 godziny.
    Po godzinie wyciągnąć chleb z formy i obrócić do góry nogami i znów na ok. 10 minut wstawić do piekarnika.
    Po tym czasie wyciągnąć chleb - uderzyć go piąstką w dno jeśli słychać głuchy odgłos chleb jest gotowy.
    Zostawić do ostygnięcia na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń