Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie.

Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1475 Ocena: 19410

Dodano:

Odsłon: 386

Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy na miodzie i zakwasie żytnim.

Składniki

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 125 ml wody
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • Sól 20 g
  • 2 łyżki pestek słonecznika
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

  2. W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę wymieszaną z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią, wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń