Dodatki Przepis na:
Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie.

Przepisów i artykułów: 1475 Ocena: 19410
Dodano: 28.11.2019
Odsłon: 386
Składniki
- Zaczyn:
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 125 ml wody
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 3 łyżki płatków żytnich
- 400 ml wody
- 1 łyżka miodu
- Sól 20 g
- 2 łyżki pestek słonecznika
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. -
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę wymieszaną z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią, wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
Smacznego !!!
Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 01 grudniaZgłoś do usunięcia
Zdrowy chlebek.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 29 listopadaZgłoś do usunięcia
Najlepszy! Kiedyś zrobiłam i nie ma sobie równych!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Agusiowesmakolyki 28 listopadaZgłoś do usunięcia
Wspaniały chlebuś :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 28 listopadaZgłoś do usunięcia
Pyszny i piękny chlebek:)0 Kto głosował? | Odpowiedz