Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję szybki chleb bez wyrabiania. Tak, tak bez wyrabiania. Wystarczy składniki wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do foremki, poczekać aż ciasto wyrośnie i hop do piekarnika. Tak więc jak widzicie mało pracy a chleb pyszny.
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6792
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8539
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 152
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1095
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6792
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8539
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 152
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1095
Składniki
Formę keksową o długości 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać do płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę i olej, dodać wszystkie mąki oraz sól i słonecznik i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto ma być ani za gęste ani za luźne. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość spryskać wierzch wodą i delikatnie posypać ziarnami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni bez termoobiegu ( w zależności od piekarnika ) i piec chleb przez 45 - 50 minut. Po upływie czasu można jeszcze wyjąć chleb z formy i z papieru i dopiec jeszcze przez 5 minut aby boki i dół się fajnie zrumieniły. Chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wiem, że to trudne ale chleb przed krojeniem musi wystygnąć.