Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję szybki chleb bez wyrabiania. Tak, tak bez wyrabiania. Wystarczy składniki wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do foremki, poczekać aż ciasto wyrośnie i hop do piekarnika. Tak więc jak widzicie mało pracy a chleb pyszny.
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 177
Ta ryba zawsze musi być na naszym świątecznym stole. I chociaż ryba p grecku...
Odsłon: 1189
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 264
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 177
Ta ryba zawsze musi być na naszym świątecznym stole. I chociaż ryba p grecku...
Odsłon: 1189
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 264
Składniki
Formę keksową o długości 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać do płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę i olej, dodać wszystkie mąki oraz sól i słonecznik i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto ma być ani za gęste ani za luźne. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość spryskać wierzch wodą i delikatnie posypać ziarnami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni bez termoobiegu ( w zależności od piekarnika ) i piec chleb przez 45 - 50 minut. Po upływie czasu można jeszcze wyjąć chleb z formy i z papieru i dopiec jeszcze przez 5 minut aby boki i dół się fajnie zrumieniły. Chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wiem, że to trudne ale chleb przed krojeniem musi wystygnąć.