Dziś proponuję szybki chleb bez wyrabiania. Tak, tak bez wyrabiania. Wystarczy składniki wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do foremki, poczekać aż ciasto wyrośnie i hop do piekarnika. Tak więc jak widzicie mało pracy a chleb pyszny.
Chleb żytni ze słonecznikiem
Składniki
- 450 g mąki żytniej razowej bieszczadzkiej typ 2000
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 3 łyżki mąki konopnej
- 100 g łuskanego słonecznika
- 3 łyżki oleju
- 500 ml letniej wody
- 1 łyżka drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- dodatkowo do posypania chleba :
- siemię lniane, czarnuszka, sezam czarny i biały,
- woda do spryskania chleba
Składniki
- 450 g mąki żytniej razowej bieszczadzkiej typ 2000
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 3 łyżki mąki konopnej
- 100 g łuskanego słonecznika
- 3 łyżki oleju
- 500 ml letniej wody
- 1 łyżka drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- dodatkowo do posypania chleba :
- siemię lniane, czarnuszka, sezam czarny i biały,
- woda do spryskania chleba

Etapy przygotowania
Formę keksową o długości 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać do płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę i olej, dodać wszystkie mąki oraz sól i słonecznik i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto ma być ani za gęste ani za luźne. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość spryskać wierzch wodą i delikatnie posypać ziarnami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni bez termoobiegu ( w zależności od piekarnika ) i piec chleb przez 45 - 50 minut. Po upływie czasu można jeszcze wyjąć chleb z formy i z papieru i dopiec jeszcze przez 5 minut aby boki i dół się fajnie zrumieniły. Chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wiem, że to trudne ale chleb przed krojeniem musi wystygnąć.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1421

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 304

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36223
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1421

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 304

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36223



Składniki
- 450 g mąki żytniej razowej bieszczadzkiej typ 2000
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 3 łyżki mąki konopnej
- 100 g łuskanego słonecznika
- 3 łyżki oleju
- 500 ml letniej wody
- 1 łyżka drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- dodatkowo do posypania chleba :
- siemię lniane, czarnuszka, sezam czarny i biały,
- woda do spryskania chleba
Formę keksową o długości 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać do płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę i olej, dodać wszystkie mąki oraz sól i słonecznik i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto ma być ani za gęste ani za luźne. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość spryskać wierzch wodą i delikatnie posypać ziarnami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni bez termoobiegu ( w zależności od piekarnika ) i piec chleb przez 45 - 50 minut. Po upływie czasu można jeszcze wyjąć chleb z formy i z papieru i dopiec jeszcze przez 5 minut aby boki i dół się fajnie zrumieniły. Chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wiem, że to trudne ale chleb przed krojeniem musi wystygnąć.