Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytnio - pszenny bez wyrabiania

Chleb żytnio - pszenny bez wyrabiania

Autor:

Przepisów i artykułów: 961 Ocena: 6665

Dodano:

Odsłon: 1270

Jak wam mija kolejny dzień upałów ? jejku ciut nie tropiki ile jeszcze można wytrzymać. Czy lubicie swojskie chlebki zwłaszcza takie gdzie nie potrzebny wysiłek przy przygotowaniu takiego chlebka ? Podam wam prosty przepis na chleb żytnio - pszenny na maślance

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki żytniej typ 720 (szklanka poj. 210 ml),
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli drobnej,
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g),
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 2 szklanki ciepłej maślanki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki pestek dyni lub innych ziaren,
  • 20 ml wody gotowanej
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb żytnio - pszenny bez wyrabiania

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać obie mąki, drożdże suszone, sól, cukier oraz wlać olej i podgrzaną maślankę ( podgrzewając mieszać aby nie zrobił się twaróg i aby nie była gorąca ma być lekko ciepła ). Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników, następnie dodać dowolne ziarna i również wymieszać

  2. Przygotowane ciasto na chleb przełożyć do blaszki 31/12 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( teraz jest taki upał że ciasto dość szybko rośnie ). Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wtedy wstawić je do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec przez 15 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się skórki. 10 minut przed końcem pieczenia się chleba polać skórkę gotowaną wodą, na dno piekarnika postawić pojemnik z wodą,

  3. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i posmarować skórkę wodą, wyjąć jeszcze gorący z blaszki i pozostawić na ściereczce do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu chleb ładnie się kroi nic się nie kruszy ponieważ ma konsystencję gumowatą podobnie jak kupny chleb razowy

  4. Wystudzony chlebek podałam na śniadanie z masłem prawdziwym oraz pomidorem malinowym, wyszedł taki dobry że już zostało tylko dwie kromki. Myślę że na taki chleb bez wyrabiania skusi się większość ludzi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń