Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebek tostowy

Chlebek tostowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 589

Dodano:

Odsłon: 4012

Ten pyszny domowy Chlebek tostowy robi się go naprawdę szybko, a smakuje wybornie :-) Koniecznie wypróbujcie :-). W oryginalnym przepisie zamiast mleka użyto wody, a zamiast masła oleju.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej np. typ 450
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych drożdży (jeśli używasz świeżych pamiętaj, aby najpierw zrobić rozczyn)
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g roztopionego masła extra 82%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek tostowy

Przygotowanie

  1. 1. Do miski przesiej mąkę.

    2. Dodaj suche drożdże, mleko, miód i sól.

    3. Za pomocą miksera (użyj końcówek z hakiem) wyrabiaj ciasto.

    4. Po chwili, gdy zacznie się łączyć dodaj roztopione masło.

    5. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

    6. Miskę przykryj folią spożywczą.

    7. Odstaw do wyrośnięcia na około 40-60 minut.

    8. Po tym czasie ciasto przełóż do formy na KEKS wyłożonej papierem do pieczenia.

    9. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ponownego wyrośnięcia około 30 minut lub do czasu, gdy ciasto wypełni formę niemal w całości po brzegi.

    10. W czasie kiedy ciasto rośnie piekarnik nagrzej do 200°C.

    11. Przed włożeniem ciasta do piekarnika wierzch ciasta posmaruj mlekiem.

    12. Piecz około 30-40 minut, do czasu, gdy chlebek będzie zarumieniony.

    13. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gosposia-samosia 25 września 2018 Ten chlebek to jak ciasto drożdżowe,chlebek ma być na lekkim zakwasie,może być na mące pszennej,ale gdzie tam zwykłej drożdżowce tylko słonej do prawdziwego chleba.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń