Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś upiekłam chlebuś pszenny z przepisu jaki podała mi moja serdeczna koleżanka
Do miski dodać po kolei ciepłe mleko ( nie gotowane ), ciepłą przegotowaną wodę ( nie ukrop ), wsypać przygotowane drożdże suszone, sól oraz cukier dokładnie wymieszać dodane składniki, następnie wsypać 3,5 szklanki mąki - według koleżanki całą, całość z mąką wymieszać a następnie wlać olej lub jeśli ktoś lubi to oliwę z oliwek ja jej nie znoszę i wyrabiać w robocie lub ręką ( ja osobiście wolę dłonią aby czuć konsystencję ciasta ) w trakcie wyrabiania dodać jeszcze szklankę mąki i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Według koleżanki przygotowane ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce ja to pominęłam
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą w zależności od wielkości blaszek ja miałam dwie prostokątne o wymiarach 40 na 12 i 31 na 12 jeśli ktoś ma większą wtedy nie trzeba dzielić ciasta, podzielone ciasto przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia rozciągając po całości blaszki. Tak przygotowane przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, po upływie tego czasu naciąć ciasto na chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, można posypać makiem lub dowolnymi nasionami, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Gdy odstawione w ciepłe miejsce ciasto na chlebek podwoiło swoją objętość co jest widoczne gołym okiem, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni, włożyć ciasto z blaszkami do piekarnika i piec 25 minut na drugiej półce od dołu w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu chlebka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posmarować wierzch wodą wyjąć chleb z papierem i studzić na kratce
Upieczony i przestygnięty cudownie smaczny chlebuś pszenny można zajadać z czym kto ma ochotę np. z samym masłem lub do kolacji czy śniadania z wędliną, serem, ogórkiem a nawet pomidorem. Powiem wam że nawet suchy bez dodatków smakuje wyśmienicie oczywiście piętkę - dupkę bo tak się u nas mówi od razu zabrał mąż ale to już wiadome. Całym sercem polecam upieczenie tego chlebka a zapewniam że często będziecie korzystać z tego aby upiec chlebuś samodzielnie
Witajcie kochani jak wam mija dzień mi nawet w miarę najpierw byliśmy w mieśc...
Odsłon: 3544
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 14
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 362
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1839
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17484
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 14
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 362
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1839
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17484
Składniki
Do miski dodać po kolei ciepłe mleko ( nie gotowane ), ciepłą przegotowaną wodę ( nie ukrop ), wsypać przygotowane drożdże suszone, sól oraz cukier dokładnie wymieszać dodane składniki, następnie wsypać 3,5 szklanki mąki - według koleżanki całą, całość z mąką wymieszać a następnie wlać olej lub jeśli ktoś lubi to oliwę z oliwek ja jej nie znoszę i wyrabiać w robocie lub ręką ( ja osobiście wolę dłonią aby czuć konsystencję ciasta ) w trakcie wyrabiania dodać jeszcze szklankę mąki i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Według koleżanki przygotowane ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce ja to pominęłam
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą w zależności od wielkości blaszek ja miałam dwie prostokątne o wymiarach 40 na 12 i 31 na 12 jeśli ktoś ma większą wtedy nie trzeba dzielić ciasta, podzielone ciasto przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia rozciągając po całości blaszki. Tak przygotowane przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, po upływie tego czasu naciąć ciasto na chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, można posypać makiem lub dowolnymi nasionami, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Gdy odstawione w ciepłe miejsce ciasto na chlebek podwoiło swoją objętość co jest widoczne gołym okiem, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni, włożyć ciasto z blaszkami do piekarnika i piec 25 minut na drugiej półce od dołu w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu chlebka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posmarować wierzch wodą wyjąć chleb z papierem i studzić na kratce
Upieczony i przestygnięty cudownie smaczny chlebuś pszenny można zajadać z czym kto ma ochotę np. z samym masłem lub do kolacji czy śniadania z wędliną, serem, ogórkiem a nawet pomidorem. Powiem wam że nawet suchy bez dodatków smakuje wyśmienicie oczywiście piętkę - dupkę bo tak się u nas mówi od razu zabrał mąż ale to już wiadome. Całym sercem polecam upieczenie tego chlebka a zapewniam że często będziecie korzystać z tego aby upiec chlebuś samodzielnie
Przepisy Dodatki
Dodatki
Kiełbasa chuda podpiekana.
Dodatki
Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla
Dodatki
Szaszłyki z pomidorów
Dodatki
Kluski francuskie do zup
Kiełbasa chuda podpiekana.
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 14
Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla
Są tak smaczne, że grillowałam je już drugi raz!
Odsłon: 189