Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś upiekłam chlebuś pszenny z przepisu jaki podała mi moja serdeczna koleżanka
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32673
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2180
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4178
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 915
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32673
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2180
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4178
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 915
Składniki
Do miski dodać po kolei ciepłe mleko ( nie gotowane ), ciepłą przegotowaną wodę ( nie ukrop ), wsypać przygotowane drożdże suszone, sól oraz cukier dokładnie wymieszać dodane składniki, następnie wsypać 3,5 szklanki mąki - według koleżanki całą, całość z mąką wymieszać a następnie wlać olej lub jeśli ktoś lubi to oliwę z oliwek ja jej nie znoszę i wyrabiać w robocie lub ręką ( ja osobiście wolę dłonią aby czuć konsystencję ciasta ) w trakcie wyrabiania dodać jeszcze szklankę mąki i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Według koleżanki przygotowane ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce ja to pominęłam
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą w zależności od wielkości blaszek ja miałam dwie prostokątne o wymiarach 40 na 12 i 31 na 12 jeśli ktoś ma większą wtedy nie trzeba dzielić ciasta, podzielone ciasto przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia rozciągając po całości blaszki. Tak przygotowane przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, po upływie tego czasu naciąć ciasto na chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, można posypać makiem lub dowolnymi nasionami, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Gdy odstawione w ciepłe miejsce ciasto na chlebek podwoiło swoją objętość co jest widoczne gołym okiem, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni, włożyć ciasto z blaszkami do piekarnika i piec 25 minut na drugiej półce od dołu w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu chlebka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posmarować wierzch wodą wyjąć chleb z papierem i studzić na kratce
Upieczony i przestygnięty cudownie smaczny chlebuś pszenny można zajadać z czym kto ma ochotę np. z samym masłem lub do kolacji czy śniadania z wędliną, serem, ogórkiem a nawet pomidorem. Powiem wam że nawet suchy bez dodatków smakuje wyśmienicie oczywiście piętkę - dupkę bo tak się u nas mówi od razu zabrał mąż ale to już wiadome. Całym sercem polecam upieczenie tego chlebka a zapewniam że często będziecie korzystać z tego aby upiec chlebuś samodzielnie