Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc i dobry przepis na chrzan tarty. Chrzan najlepiej swieży ze swego ogródka w ilości ok. 1 kg. Jeżeli kupujemy chrzan, to wybierajmy korzenie zdrowe i nie wyschnięte. Przywiędłe należy na moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Czyścimy korzenie i ucieramy ręcznie na tartce lub robotem. Utarty chrzan odstawiamy bez przykrywania go.
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 174
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 174
Składniki
Przywiędłe korzenie chrzanu należy na moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Czyścimy korzenie i ucieramy ręcznie na tartce lub robotem. Utarty chrzan odstawiamy bez przykrywania go.
Zalewa: 4 szklanki wody, 2 szklanki cukru, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżeczka soli Najpierw rozpuszczamy cukier (cukru można dodać mniej - wg tego przepisu czuć słodycz) i następnie dodajemy ocet (ilość octu również można dodać wg własnego smaku) . Ocet stosuje się w celu dłuższego przechowywania. Na bieżące zużycie można go dodać mniej lub wcale. Zalewę należy zagotować.
. Zagotowaną i gorącą zalewą zalewamy chrzan, który należy wymieszać (ilość wlanej zalewy wg własnego uznania w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać). Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoiczków.