Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najłatwiejsza metoda na domowe chlebki pita.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7985
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1324
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13763
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7985
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1324
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13763
Składniki
Miałam drożdże suszone. rozrobiłam je z odrobiną ciepłej wody, łyżka mąki, cukrem i sola i oliwą. Gdy spieniły się dodałam mąki i wodę i wyrobiłam w robocie. Przy użyciu świeżych drożdży wystarczy je rozmieszać w ciepłej wodzie i nie trzeba czekać na wyrastanie. Ciasto wyrosło. W sumie wyjdzie 16 chlebków. Ciasto podzieliłam na pól, potem każdą połówkę na cztery i na dwa. Rozwałkowałam na bardzo cienko, podsypując mąką- żytnia mąka to ułatwia. Połowę ciasta można przechowywać w lodówce i wykorzystać np do pizzy.
Rozgrzałam suchą patelnię dosyć mocno. Kładłam chlebki na minutę lub mniej z każdej strony. Do lekkiego zrumienienia bąbli. Chlebki można zawinąć w ścierkę i w torbę foliową, nie zeschną się.
Smacznego :)