Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najłatwiejsza metoda na domowe chlebki pita.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 324
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28524
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9009
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 324
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28524
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9009
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 750
Składniki
Miałam drożdże suszone. rozrobiłam je z odrobiną ciepłej wody, łyżka mąki, cukrem i sola i oliwą. Gdy spieniły się dodałam mąki i wodę i wyrobiłam w robocie. Przy użyciu świeżych drożdży wystarczy je rozmieszać w ciepłej wodzie i nie trzeba czekać na wyrastanie. Ciasto wyrosło. W sumie wyjdzie 16 chlebków. Ciasto podzieliłam na pól, potem każdą połówkę na cztery i na dwa. Rozwałkowałam na bardzo cienko, podsypując mąką- żytnia mąka to ułatwia. Połowę ciasta można przechowywać w lodówce i wykorzystać np do pizzy.
Rozgrzałam suchą patelnię dosyć mocno. Kładłam chlebki na minutę lub mniej z każdej strony. Do lekkiego zrumienienia bąbli. Chlebki można zawinąć w ścierkę i w torbę foliową, nie zeschną się.
Smacznego :)