Do góry

Dodatki Przepis na:

Cienkie chlebki z patelni

Cienkie chlebki z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 709 Ocena: 14624

Dodano:

Odsłon: 1107

Najłatwiejsza metoda na domowe chlebki pita.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cienkie chlebki z patelni

Przygotowanie

  1. Miałam drożdże suszone. rozrobiłam je z odrobiną ciepłej wody, łyżka mąki, cukrem i sola i oliwą. Gdy spieniły się dodałam mąki i wodę i wyrobiłam w robocie.
    Przy użyciu świeżych drożdży wystarczy je rozmieszać w ciepłej wodzie i nie trzeba czekać na wyrastanie.
    Ciasto wyrosło.

    W sumie wyjdzie 16 chlebków.
    Ciasto podzieliłam na pól, potem każdą połówkę na cztery i na dwa.
    Rozwałkowałam na bardzo cienko, podsypując mąką- żytnia mąka to ułatwia.

    Połowę ciasta można przechowywać w lodówce i wykorzystać np do pizzy.

  2. Rozgrzałam suchą patelnię dosyć mocno. Kładłam chlebki na minutę lub mniej z każdej strony. Do lekkiego zrumienienia bąbli.

    Chlebki można zawinąć w ścierkę i w torbę foliową, nie zeschną się.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń