Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tartymi buraczkami.
Ćwikła z chrzanem.
Składniki
- 3 nieduże buraki (ok 1/2 kilograma)
- 200 g chrzanu ze słoika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 3 nieduże buraki (ok 1/2 kilograma)
- 200 g chrzanu ze słoika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Do gotowania nie obieramy ich. Średniej wielkości buraki gotujemy około 40-50 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, w której się gotowały i zalewamy zimna wodą.
Przestudzone buraki obieramy, następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki łączymy z chrzanem, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy ćwikłę do słoika, zakręcamy wieczko i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ćwikła jest gotowa. Wszystkie smaki się przegryzły, możemy podawać ją na stół!

Nasza rada: Do ćwikły wybierajmy chrzan dobrej jakości i bardzo ostry. Ćwikła będzie smaczniejsza i wyrazista. Buraki do ćwikły możemy upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy kolor i smak. Możemy też użyć gotowe ze słoiczka, np. z domowej spiżarni.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 504
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 244

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2368
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 504
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 244

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2368



Składniki
- 3 nieduże buraki (ok 1/2 kilograma)
- 200 g chrzanu ze słoika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Do gotowania nie obieramy ich. Średniej wielkości buraki gotujemy około 40-50 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, w której się gotowały i zalewamy zimna wodą.
Przestudzone buraki obieramy, następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki łączymy z chrzanem, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy ćwikłę do słoika, zakręcamy wieczko i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ćwikła jest gotowa. Wszystkie smaki się przegryzły, możemy podawać ją na stół!
Nasza rada: Do ćwikły wybierajmy chrzan dobrej jakości i bardzo ostry. Ćwikła będzie smaczniejsza i wyrazista. Buraki do ćwikły możemy upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy kolor i smak. Możemy też użyć gotowe ze słoiczka, np. z domowej spiżarni.
Wspaniały dodatek do mięsa pieczonego 👌
Pyszotka:)