Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tartymi buraczkami.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2539
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2539
Składniki
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Do gotowania nie obieramy ich. Średniej wielkości buraki gotujemy około 40-50 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, w której się gotowały i zalewamy zimna wodą.
Przestudzone buraki obieramy, następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki łączymy z chrzanem, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy ćwikłę do słoika, zakręcamy wieczko i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ćwikła jest gotowa. Wszystkie smaki się przegryzły, możemy podawać ją na stół!
Nasza rada: Do ćwikły wybierajmy chrzan dobrej jakości i bardzo ostry. Ćwikła będzie smaczniejsza i wyrazista. Buraki do ćwikły możemy upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy kolor i smak. Możemy też użyć gotowe ze słoiczka, np. z domowej spiżarni.