Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowo orzechowe pesto z karmelizowanymi pomaranczami jest gotowe w 20 minut i smakuje wysmienicie. Doskonala alternatywa do klasycznych pesto.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5006
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419310
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5006
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419310
Składniki
Pomarancze pokroic w plasterki, posypac cukrem i wlozyc do goracego piekarnika, az cukier sie skarmelizuje. Obrac cytryny i drobno pokroic skórke lub zetrzec ja bezposrednio z cytryny za pomoca specjalnego nozyka lub tarki. Obrac czosnek i posiekac z orzechami wloskimi i odrobina oliwy za pomoca blendera, dodac sól i wymieszac ze skórka cytrynowa. Umiescic plasterek pomaranczy na dnie słoika, wlac pesto, polac olejem i polozyc na wierzchu plasterek pomaranczy.
Na koniec ponownie zalac olejem i zakrecic sloik. Pesto doskonale komponuje sie z makaronem, z kurczakiem i ryba.
Pesto ma szczególny smak jesli uzyjemy do niego cytrynowej lub pomaranczowej soli. Przepis na domowa aromatyzowana sól tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-sol-aromatyzowana,173296,konhambos.html