Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wesoły sos słodko-ostry tupu chutney, a chutney, to po polsku GĄSZCZ!
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1906
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 30
Polecam.
Odsłon: 734
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1906
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 30
Polecam.
Odsłon: 734
Składniki
Jedziemy do hipermarketu (tfu). Nabywamy: 1 kg cebuli, główkę czosnku polskiego, 1 kg owoców (do wyboru: winogrona bezpestkowe, śliwki, brzoskwinie, gruszki, kolejność od najlepiej czatniejących), 3 papryczki habanero (1 czerwona, 1 żółta, 1 pomarańczowa) to dla mięczaków, a dla twardzieli podwójnie, kmin rzymski mielony, wino białe wg uznania, a olej, sól i miód mamy przecież w domu. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Owoce pozbawić skór, kłów, pazurów, oczu i pestek, posiekać, dodać do cebuli. Dusić pod przykrywką na minimalnym ogniu. W gumowych rękawiczkach (!!!) posiekać habanero, nie wyrzucając broń Boże pestek! Dodać, przykryć, rękawiczki wyrzucić. Dusić ok. godziny mieszając, by nie przywarło miłośnie do patelni. Wtedy dopiero rozgnieść praską (prask-prask) główkę czosnku i zamelinować w miseczce. Gdy tworzywo w garze owocnie się rozpadnie, dodać czosnek, płaską łyżeczkę soli, kopiatą łyżeczkę kminu i dwie duże łyżki miodu. Zamieszać. Niezwłocznie napełniać słoiczki gdy jeszcze wrzące, zakręcić, odwrócić do góry dnem i po ostygnięciu schować do piwnicy, lub innej komórki partyjnej. A wino? Co wino? Aaa, wino wypić podczas gotowania, no naprawdę…