Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa kostka rosołowa

Przepis dnia 2021-03-04
Domowa kostka rosołowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 3441

Dodano:

Odsłon: 1503

Przepis jak przygotować domowa kostkę rosołową.

Składniki

  • 3 średnie marchewki
  • por (biała i jasno zielona część)
  • pietruszka korzeń
  • ½ selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • szklanka wody
  • 2 łyżki masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyszczamy, obieramy i rozdrabniamy za pomocą tarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, po czym dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i razem przez chwilę smażymy. Gdy czosnek z cebulą będą już podsmażone dodajemy resztę warzyw i wszystko dokładnie mieszamy przyprawy.

  2. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez ok 15 minut, aż większość wody odparuje. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe (aby nie szukać ziela angielskiego można dodać mielone). Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Przestudzone warzywa przekładamy do kielicha blendera, dodajemy natkę pietruszki, po czym wszystko blendujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do tacki na lód i wkładamy do zamrażarki. Gotowe kostki można przechowywać do kilku miesięcy.
    Gotowe kostki rosołowe są lepszym zamiennikiem do tych gotowych. Dodawać je można do zup, sosów czy gulaszów pod koniec gotowania.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń