Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jak przygotować domowa kostkę rosołową.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1314
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1303
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 236
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1314
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1303
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 236
Składniki
Warzywa oczyszczamy, obieramy i rozdrabniamy za pomocą tarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, po czym dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i razem przez chwilę smażymy. Gdy czosnek z cebulą będą już podsmażone dodajemy resztę warzyw i wszystko dokładnie mieszamy przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez ok 15 minut, aż większość wody odparuje. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe (aby nie szukać ziela angielskiego można dodać mielone). Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Przestudzone warzywa przekładamy do kielicha blendera, dodajemy natkę pietruszki, po czym wszystko blendujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do tacki na lód i wkładamy do zamrażarki. Gotowe kostki można przechowywać do kilku miesięcy. Gotowe kostki rosołowe są lepszym zamiennikiem do tych gotowych. Dodawać je można do zup, sosów czy gulaszów pod koniec gotowania.