Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak pyszna domowa wędlinka. Sklepowe mogą się skryć. Kiełbaska jest genialna, suszona w temperaturze pokojowej przez 7 dni. Poniżej podaję przepis na 4 sztuki ok. 15-20 cm gotowej kiełbasy w osłonce grubości 55 mm.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4147
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1112
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4147
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1112
Składniki
Mięso kroimy i dzielimy na trzy porcje. Pierwsza to najładniejsze kawałki bez tłuszczu pokrojone na kawałki o grubości 1-3 cm. Druga porcja, to odcięte kawałki mięsa z niewielkim tłuszczykiem, a ostatnia to podgardle lub boczek + tłuszczyk odkrojony z szynki i łopatki. Mięso z drugiej porcji mielimy na maszynce z sitkiem rozmiar 8 lub 6. Ostatnie tłuste mięso mielimy na drobnym sitku. Całość proporcjonalnie doprawiamy solą peklową i kamienną, przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, następnie mieszamy i ugniatamy w pojemniku. Pojemnik wkładamy do lodówki na min. 1-2 doby.
Po tym czasie przygotowujemy mięso do nadziewania, wlewamy ok. 100 ml zimnej wody, dokładnie całość mieszamy i przekładamy do nadziewarki. Osłonkę moczymy w osolonej wodzie ok. 15 min. Formujemy 4 kiełbasy o długości 15-20 cm (jak Wam wyjdzie). Końcówki wiążemy sznurkiem. Gotowe kiełbasy mocno nakłuwamy wykałaczką, aby dobrze ociekły i wysuszyły się przed wędzeniem. Kiełbasy suszymy w temperaturze pokojowej ok. 12 godzin. Następnie przekładamy do wędzarni (u mnie Borniak) ustawionej na 60 stopni i wędzimy 3,5-4 godzin na zrębce bukowej, następnie zwiększamy temperaturę do 80 stopni i wędzimy kolejne 45 min do godziny. Gotową uwędzoną kiełbasę wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej (u mnie wisiała w kuchni) na 7 dni. Po tym czasie możemy delektować się pyszną swojską kiełbasą krakowską.