Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa musztarda to jest coś, co już od kilku lat przygotowuję we własnej kuchni i tylko nie znalazłam dotąd czasu, aby opisać ją na blogu. Najprostszą musztardę można zrobić z samej gorczycy, wody i przypraw, ale my lubimy nieco bogatsze smaki. I łagodniejszą, mniej ostrą musztardę! To dlatego do przygotowania mojej własnej musztardy lubię używać resztek z kompotu, rozgotowanych dowolnych owoców albo pozostałości z domowego octu.
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5783
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5783
Składniki
Najpierw trzeba ugotować kompot z jabłek z minimalnym dodatkiem cukru, a jeszcze lepiej - bez cukru.
Po ugotowaniu wystarczy przełożyć kompot na durszlak i odcedzić owoce. Kompot można wypić od razu, a można też zakonserwować na zimę w butelkach lub słoikach. Odcedzone jabłka również można od razu użyć do przygotowania musztardy albo pasteryzować w słoikach na później.
Bazę domowej musztardy można przygotować na dwa sposoby:
Sposób pierwszy – odcedzone kawałki jabłek włóż do naczynia, dodaj ziarenka gorczycy oraz ocet i wymieszaj.
Przykryj miskę (albo zakręć słoik), a następnie odstaw na bok na 24-48 godzin. W tym czasie gorczyca napęcznieje i łatwiej będzie ją zmiksować.
Sposób drugi, mój ulubiony – kawałki jabłek zblenduj na gładko.
Suche ziarenka gorczycy zmiel w młynku na proszek,
a następnie wraz z octem dodaj do jabłek i wymieszaj.
Przykryj naczynie i odstaw na bok na 24-48 godzin.
Oba warianty po upływie 24-48 godzin stanowią bazę i podstawę domowej musztardy, którą trzeba odpowiednio przyprawić, aby była smaczna.
Gorczycę przygotowaną według pierwszego wariantu należy zmiksować na gładko, natomiast ta z wariantu drugiego jest gotowa do przyprawiania. Do jabłek z gorczycą i octem dodaj do smaku sól, miód i dodatkowy ocet w razie potrzeby, a dla gładkości warto dodać olej.
I już podstawowa domowa musztarda jest gotowa, ale warto ją jeszcze jakoś dosmaczyć. Dodatek kurkumy sprawi, że musztarda będzie wyglądać trochę jak angielska czy amerykańska, bo tam często się jada żółtą musztardę. Pieprz i chili dodadzą ostrości, przyprawa curry zmieni nutę smakową na taką w stylu indyjskim. Dla mnie najbardziej zaskakująco smakuje musztarda przyprawiona korzeniami takimi jak do piernika, przy czym warto też dodać do niej nieco więcej miodu. Ale wszystkie opcje są bardzo smaczne, więc koniecznie musisz poeksperymentować!
Domowa musztarda nie jest aż tak gładka, jak ta z fabryki, przynajmniej moja. To dlatego, że nie mam urządzeń przemysłowych, tylko zwykłe blendery i miksery, a one nie mają zdolności mielenia gorczycy na całkiem gładki mus. Ale smak wynagradza te niedostatki, a musztarda przygotowana na jabłkach z kompotu jest w smaku łagodniejsza od zwykłej musztardy z samej gorczycy. Nadaje się świetnie do sosów sałatkowych, pasuje do jajek, łagodnych wędlin i wędzonego sera w typie rolady ustrzyckiej. I na pewno znajdziesz dla niej jeszcze różne inne zastosowania.
Wiele osób zaleca, żeby przechowywać musztardę w lodówce i to jest na pewno dobre rozwiązanie. Ale ja zawsze mam za mało miejsca w lodówce, więc po prostu trzymam słoiki z musztardą w spiżarni, a po otwarciu – w kuchennej szafce z innymi przyprawami. I nigdy się nie zdarzyło, żeby domowa musztarda mi się zepsuła.
Taka wyjątkowa musztarda może też być świetnym prezentem. Smacznego!