Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często do pieczonych mięs podaję konfiturę żurawinową. Uwielbiam połączenie soczystej kaczki, indyka lub gęsiny z takim właśnie dodatkiem. Żurawina zrobiona w domu smakuje o niebo lepiej, niż ta sklepowa ze słoika. Świetnie komponuje się także z wędlinami oraz serami. Jednym słowem to uniwersalny, słodki dodatek do świątecznych potraw.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia.