Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często do pieczonych mięs podaję konfiturę żurawinową. Uwielbiam połączenie soczystej kaczki, indyka lub gęsiny z takim właśnie dodatkiem. Żurawina zrobiona w domu smakuje o niebo lepiej, niż ta sklepowa ze słoika. Świetnie komponuje się także z wędlinami oraz serami. Jednym słowem to uniwersalny, słodki dodatek do świątecznych potraw.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 581
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 679
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 581
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 679
Składniki
Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia.