Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy ketchup

Domowy  ketchup

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5198

Dodano:

Odsłon: 4359

Domowy ketchup, podobnie jak wszystkie domowe potrawy ma przede wszystkim dwie zalety - kreujemy go wedlug wlasnego smaku, bez zbednej chemii i... wiemy, co jemy.

Składniki

  • Składniki na ok. 400 g ketchupu:
  • 600 g dojrzałych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 owoce anyżu gwiaździstego
  • 75 ml czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory umyc i pocwiartowac, cebule i czosnek obrac i posiekac.
    Zmiksować pomidory, cebule i czosnek i gotowac wraz z przyprawami przez 30 minut, czesto mieszajac.
    Nastepnie przecedzic przez drobne sitko, dodac cukier, ocet i koncentrat pomidorowy i gotowac przez kolejne 10 minut.
    Wymieszac skrobie kukurydziana w zimnej wodzie, dodac do pomidorów i doprowadzic do wrzenia.
    Wlac goracy ketchup do wyparzonych sloików.

    Do przechowywania uzywam stosunkowo malych sloików, gdyz ketchup nie posiada zadnych srodków konserwujacych i nalezy go nie tylko przechowywac w lodówce, ale i szybko zuzyc, lecz z tym nie ma raczej problemu, gdyz smakuje i malym i duzym wielbicielom pomidorów w plynie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń