Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-02-2024
Majonez to podstawa wielu sosów. Sosy są nieodzowną częścią sałatek. Przecież tradycyjna jarzynowa nie może bez niego istnieć! Nie wspomnę o jajkach, które stanowią z nim pyszny duet :) W domowych warunkach bardzo prosto go zrobić i jest dużo smaczniejszy od zakupionego w sklepie. Stanowi bazę, np. do sosu remoulade czy tatarskiego.
miska, trzepaczka do jajek
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5614
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1097
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12206
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1526
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5614
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1097
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12206
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1526
Składniki
Żółtka, musztardę, sól, pieprz włożyć do miski i wymieszać trzepaczką do jajek, aż masa uzyska gładką konsystencję.
Około 1/3 l oleju dolewać powoli, kropla po kropli, do mieszanki żółtek, wymieszać, następnie dolewać powoli, cały czas mieszając, pozostały olej małym strumieniem. Masę mieszać trzepaczką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję kremu.
Aby emulsja majonezowa była bardziej stabilna, zaleca się pod koniec ubijania dolać 2 łyżki ciepłej wody i wymieszać.