Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-02-2024
Majonez to podstawa wielu sosów. Sosy są nieodzowną częścią sałatek. Przecież tradycyjna jarzynowa nie może bez niego istnieć! Nie wspomnę o jajkach, które stanowią z nim pyszny duet :) W domowych warunkach bardzo prosto go zrobić i jest dużo smaczniejszy od zakupionego w sklepie. Stanowi bazę, np. do sosu remoulade czy tatarskiego.
miska, trzepaczka do jajek
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
Żółtka, musztardę, sól, pieprz włożyć do miski i wymieszać trzepaczką do jajek, aż masa uzyska gładką konsystencję.
Około 1/3 l oleju dolewać powoli, kropla po kropli, do mieszanki żółtek, wymieszać, następnie dolewać powoli, cały czas mieszając, pozostały olej małym strumieniem. Masę mieszać trzepaczką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję kremu.
Aby emulsja majonezowa była bardziej stabilna, zaleca się pod koniec ubijania dolać 2 łyżki ciepłej wody i wymieszać.