Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-02-2024
Majonez to podstawa wielu sosów. Sosy są nieodzowną częścią sałatek. Przecież tradycyjna jarzynowa nie może bez niego istnieć! Nie wspomnę o jajkach, które stanowią z nim pyszny duet :) W domowych warunkach bardzo prosto go zrobić i jest dużo smaczniejszy od zakupionego w sklepie. Stanowi bazę, np. do sosu remoulade czy tatarskiego.
miska, trzepaczka do jajek
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10267
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2898
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2001
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10267
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2898
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2001
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
Składniki
Żółtka, musztardę, sól, pieprz włożyć do miski i wymieszać trzepaczką do jajek, aż masa uzyska gładką konsystencję.
Około 1/3 l oleju dolewać powoli, kropla po kropli, do mieszanki żółtek, wymieszać, następnie dolewać powoli, cały czas mieszając, pozostały olej małym strumieniem. Masę mieszać trzepaczką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję kremu.
Aby emulsja majonezowa była bardziej stabilna, zaleca się pod koniec ubijania dolać 2 łyżki ciepłej wody i wymieszać.