Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepowtarzalny smak , doskonały do zup jak i dań obiadowych .
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36654
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3688
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 543
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2932
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36654
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3688
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 543
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2932
Składniki
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub dobrze umyty blat stołu . Dodajemy 4 całe jajka , sól , olej i bardzo ciepłą wodę . Całość dobrze i energicznie zagniatamy na jednolite gładkie ciasto . Ciasto nie powinno mieć grudek . Jeżeli ciasto podczas wyrabiania klei nam się do rąk należy podsypać delikatnie mąką . Natomiast jeśli jest zbyt gęste należy dodać ciepłej wody . Dobrze wyrobione ciasto , dzielę na dwie części . Jedną przykrywam ściereczką natomiast drugie rozwałkowuję i delikatnie podsypuję mąką . Rozwałkowuję na około 1,5 mm. Następnie kroję w paski średnio 4-5 cm . Paski układam jeden na drugim , przesypując każdy pasek mąką , aby nie skleiły się .
Nóż musi być bardzo ostry , aby nie miażdżył nam pasków. Całość kroję w cienkie paski , przesypując gotowy makaron mąką. Tak postępuję do wykorzystania całego ciasta . Makaron wrzucamy na osoloną i wrzącą wodę z dodatkiem 2 łyżeczek oleju . Gotujemy dosłownie kilka minut - 5-6 w zupełności wystarczy . Odcedzony makaron przelewamy zimną wodą . Makaron jest doskonały do rosołu jak i dań obiadowych.