Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy makaron

Domowy makaron

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 147

Niepowtarzalny smak , doskonały do zup jak i dań obiadowych .

Składniki

  • 2 czubate szklani mąki pszennej * 1,5 łyżki oleju * 4 jajka
  • Pół łyżeczki soli * 4 łyżki bardzo ciepłej wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy makaron

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub dobrze umyty blat stołu . Dodajemy 4 całe jajka , sól , olej i bardzo ciepłą wodę .
    Całość dobrze i energicznie zagniatamy na jednolite gładkie ciasto .
    Ciasto nie powinno mieć grudek . Jeżeli ciasto podczas wyrabiania klei nam się do rąk należy podsypać delikatnie mąką .
    Natomiast jeśli jest zbyt gęste należy dodać ciepłej wody .
    Dobrze wyrobione ciasto , dzielę na dwie części .
    Jedną przykrywam ściereczką natomiast drugie rozwałkowuję i delikatnie podsypuję mąką .
    Rozwałkowuję na około 1,5 mm.
    Następnie kroję w paski średnio 4-5 cm . Paski układam jeden na drugim , przesypując każdy pasek mąką , aby nie skleiły się .

  2. Nóż musi być bardzo ostry , aby nie miażdżył nam pasków.
    Całość kroję w cienkie paski , przesypując gotowy makaron mąką.
    Tak postępuję do wykorzystania całego ciasta .
    Makaron wrzucamy na osoloną i wrzącą wodę z dodatkiem 2 łyżeczek oleju .
    Gotujemy dosłownie kilka minut - 5-6 w zupełności wystarczy .
    Odcedzony makaron przelewamy zimną wodą .

    Makaron jest doskonały do rosołu jak i dań obiadowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń