Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepowtarzalny smak , doskonały do zup jak i dań obiadowych .
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 31
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 31
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub dobrze umyty blat stołu . Dodajemy 4 całe jajka , sól , olej i bardzo ciepłą wodę . Całość dobrze i energicznie zagniatamy na jednolite gładkie ciasto . Ciasto nie powinno mieć grudek . Jeżeli ciasto podczas wyrabiania klei nam się do rąk należy podsypać delikatnie mąką . Natomiast jeśli jest zbyt gęste należy dodać ciepłej wody . Dobrze wyrobione ciasto , dzielę na dwie części . Jedną przykrywam ściereczką natomiast drugie rozwałkowuję i delikatnie podsypuję mąką . Rozwałkowuję na około 1,5 mm. Następnie kroję w paski średnio 4-5 cm . Paski układam jeden na drugim , przesypując każdy pasek mąką , aby nie skleiły się .
Nóż musi być bardzo ostry , aby nie miażdżył nam pasków. Całość kroję w cienkie paski , przesypując gotowy makaron mąką. Tak postępuję do wykorzystania całego ciasta . Makaron wrzucamy na osoloną i wrzącą wodę z dodatkiem 2 łyżeczek oleju . Gotujemy dosłownie kilka minut - 5-6 w zupełności wystarczy . Odcedzony makaron przelewamy zimną wodą . Makaron jest doskonały do rosołu jak i dań obiadowych.