Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy wędzony boczek zapraszam po przepis
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4203
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1229
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4203
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1229
Składniki
Wodę na solankę gotuję na koniec wrzucam listki laurowe i ziarna ziela angielskiego odstawiam do ostudzenia następnie umieszczam w misce lub garnku kawałki surowego boczku ,do wody dodaje peklosoli i zalewam boczek tak by był przykryty zalewa i odstawiam w solance na 5 dni, każdego dnia należy przełożyć mięso z góry na dół by równomiernie nasączyło sie solanką oczywiście proporcie mięsa i solanki można zwiększyć ja podaje proporcie na dwa boczki po 1,5 kg .
Gdy mięso postało w solance nasze 5 dni wyjmujemy miesi zawieszamy na haczykach i kijku podstawiamy miskę pod ściekające mięso i tak zostawiamy na kilka godzin by płyń siekł z boczku znaczy osuszamy mięso
Osuszony boczek umieszczamy w wędzarni jaką kto posiada i palimy drzewem owocowym wędzenie trwa około 3 godzin by mięso nie było jak smoła .
Uwędzony boczek zabieramy do domu i parzymy do miękkości w garnku z woda na małym ogniu 1 do 1.5 godziny ,próbujemy czy jest miękki ugotowany boczek wyciągamy i czekamy aż przestygnie ale można jeść ciepły życzę smacznego