Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy wędzony boczek zapraszam po przepis
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5348
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5348
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Składniki
Wodę na solankę gotuję na koniec wrzucam listki laurowe i ziarna ziela angielskiego odstawiam do ostudzenia następnie umieszczam w misce lub garnku kawałki surowego boczku ,do wody dodaje peklosoli i zalewam boczek tak by był przykryty zalewa i odstawiam w solance na 5 dni, każdego dnia należy przełożyć mięso z góry na dół by równomiernie nasączyło sie solanką oczywiście proporcie mięsa i solanki można zwiększyć ja podaje proporcie na dwa boczki po 1,5 kg .
Gdy mięso postało w solance nasze 5 dni wyjmujemy miesi zawieszamy na haczykach i kijku podstawiamy miskę pod ściekające mięso i tak zostawiamy na kilka godzin by płyń siekł z boczku znaczy osuszamy mięso
Osuszony boczek umieszczamy w wędzarni jaką kto posiada i palimy drzewem owocowym wędzenie trwa około 3 godzin by mięso nie było jak smoła .
Uwędzony boczek zabieramy do domu i parzymy do miękkości w garnku z woda na małym ogniu 1 do 1.5 godziny ,próbujemy czy jest miękki ugotowany boczek wyciągamy i czekamy aż przestygnie ale można jeść ciepły życzę smacznego