Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy wędzony boczek zapraszam po przepis
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 646
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 684
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 646
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 684
Składniki
Wodę na solankę gotuję na koniec wrzucam listki laurowe i ziarna ziela angielskiego odstawiam do ostudzenia następnie umieszczam w misce lub garnku kawałki surowego boczku ,do wody dodaje peklosoli i zalewam boczek tak by był przykryty zalewa i odstawiam w solance na 5 dni, każdego dnia należy przełożyć mięso z góry na dół by równomiernie nasączyło sie solanką oczywiście proporcie mięsa i solanki można zwiększyć ja podaje proporcie na dwa boczki po 1,5 kg .
Gdy mięso postało w solance nasze 5 dni wyjmujemy miesi zawieszamy na haczykach i kijku podstawiamy miskę pod ściekające mięso i tak zostawiamy na kilka godzin by płyń siekł z boczku znaczy osuszamy mięso
Osuszony boczek umieszczamy w wędzarni jaką kto posiada i palimy drzewem owocowym wędzenie trwa około 3 godzin by mięso nie było jak smoła .
Uwędzony boczek zabieramy do domu i parzymy do miękkości w garnku z woda na małym ogniu 1 do 1.5 godziny ,próbujemy czy jest miękki ugotowany boczek wyciągamy i czekamy aż przestygnie ale można jeść ciepły życzę smacznego