Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy smalec

Domowy smalec

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2416

Dodano:

Odsłon: 881

Domowy smalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Składniki

  • 70 dag słoniny
  • 35 dag wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 3 małe jabłka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • czarny pieprz
  • sól
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowy smalec

Przygotowanie

  1. Słoninę i boczek kroimy w kostkę.
    Do garnka wrzucamy pokrojoną słoninę i wytapiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia smalcu aż skwarki nabiorą złotego koloru. Dodajemy boczek i całość dokładnie rumienimy od czasu do czasu mieszając.
    Cebulę drobno siekamy, obrane jabłka kroimy w małą kostkę.

  2. Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie wrzucamy pokrojone jabłka i szklimy je na smalcu około 10 minut, po czym wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
    Gotowy smalec wlewamy do naczynia i i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń