Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy smalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi.
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 417
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 26
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 113
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
Odsłon: 92
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 195
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 417
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 26
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 113
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
Odsłon: 92
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 195
Składniki
Słoninę i boczek kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną słoninę i wytapiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia smalcu aż skwarki nabiorą złotego koloru. Dodajemy boczek i całość dokładnie rumienimy od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno siekamy, obrane jabłka kroimy w małą kostkę.
Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie wrzucamy pokrojone jabłka i szklimy je na smalcu około 10 minut, po czym wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowy smalec wlewamy do naczynia i i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.