Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy smalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi.
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2367
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 211
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2367
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 211
Składniki
Słoninę i boczek kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną słoninę i wytapiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia smalcu aż skwarki nabiorą złotego koloru. Dodajemy boczek i całość dokładnie rumienimy od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno siekamy, obrane jabłka kroimy w małą kostkę.
Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie wrzucamy pokrojone jabłka i szklimy je na smalcu około 10 minut, po czym wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowy smalec wlewamy do naczynia i i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.