Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-11-2019
Krążki-bajgle pychota :-) świetne również na drugi dzień po podgrzaniu :-) Z poniższego przepisu wyjdzie 8 większych lub 12 mniejszych krążków.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2314
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5232
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 706
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2314
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5232
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 706
Składniki
Przygotowujemy zaczyn. W garnuszku rozkruszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru i czekamy aż będą płynne. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, 100 ml mleka, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, cukier, sól i ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste to dodajemy trochę ciepłego mleka. Odkładamy miskę w ciepłe miejsce, szczelnie zawijamy folią spożywczą i czekamy aż ciasto wyrośnie - powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 h).
Następnie ciasto dzielimy na 2 lub 3 części (8 lub 12 krążków). Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 3 równe części. Smarujemy masłem pierwszą część i układamy tarty ser, następnie nakładamy na to drugą część, smarujemy ją masłem i posypujemy kawałkami szynki, to przykrywamy trzecią częścią. Tak przygotowane ciasto wałkujemy delikatnie, aby farsz się spoił z ciastem. Następnie kroimy na paski szerokości ok. 3 cm, każdy zawijamy w spiralę i łączymy w kółko (powinno wyjść 6 pasków). Te same czynności wykonujemy z pozostałymi odłożonymi częściami ciasta.
Gotowe krążki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, przykrywamy ściereczką. Po upływie czasu wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką i wstawiamy do piekarnika na 20 minut 190 stopni, pieczemy do zrumienienia. SMACZNEGO!!!