Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, domowa wersja klasycznego włoskiego placka
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18471
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7052
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30615
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29355
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18471
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7052
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30615
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29355
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, dodać sól, następnie wlać 2 łyżki oliwy i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
Blachę o wymiarach 20x30 cm posmarować dwiema łyżkami oliwy. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, a następnie rozciągnąć lub rozwałkować,aby wypełnić formę. Przykryć ścierką i zostawić na kolejne 35-45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. W wyrośniętym cieście zrobić palcami wgłębienia. Pozostałą oliwą skropić powierzchnię ciasta. Suszone pomidory pokroić na kawałki, rozmaryn posiekać. W zagłębienia wkładać kawałki pomidorów, posypać rozmarynem i płatkami soli.
Piec przez 20 minut do zrumienienia. Pokroić w kwadraty, podawać na ciepło lub zimno.