Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielka focaccia idealna na imprezę lub grilla. Wystarczy dla mnóstwa osób i każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni wcześniej - będzie wyjątkowo puszysta!
duża blacha dołączona do piekarnika
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 149
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 131
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 149
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 131
Składniki
Ciasto najlepiej przygotować 48 godzin przed pieczeniem. Po 2 dniach w lodówce pięknie wyrośnie i będzie wyjątkowo puszyste. Pół szklanki wody mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, cukrem, olejem i solą. Dokładnie zagniatamy. Wkładamy do dużego pojemnika (ciasto bardzo wyrośnie!) i trzymamy w lodówce 2 dni. Wyciągamy około 2 godziny przed pieczeniem. Ciasto wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepsza do tego jest blacha dołączona do piekarnika. Ciasto smarujemy oliwą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie nacinamy na krzyż, tworząc 4 części. W każdej części palcem robimy wgłębienia i wkładamy do nich kostki mozzarelli.
Na każdej ćwiartce układamy dodatki. Oczywiście można je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Moje smaki to: - pieczarki, pomidory, oliwki, cebula, - szynka dojrzewająca, suszone pomidory, cebula, - kiełbasa żywiecka, pomidory, cebula, - ser rokpol, cukinia, papryka, cebula (to zdecydowanie mój smakowy faworyt!). Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w 220 stopniach przez 30 minut. Pieczywo jest rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno.