Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta i miękka focaccia z karmelizowaną cebulą, pachnąca tymiankiem......
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 447
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1384
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1861
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 447
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1384
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1861
Składniki
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, wymieszać. Następnie dodać sól, 50 ml oliwy i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto (powinno być bardziej miękkie i wilgotne niż ciasto na chleb).
Do ciasta dodać kolejne 50 ml oliwy i ugniatać przez około 8-10 minut. Należy unikać dodawania większej ilości mąki, ciasto ma być lekkie i wilgotne.
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
Blachę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozciągnąć na płasko i przełożyć do blachy. Należy obchodzić się z ciastem delikatnie, żeby utrzymać w nim jak najwięcej powietrza. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gałązek tymianku oderwać listki.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Palcami zrobić w cieście dołeczki, skropić pozostałą oliwą, nałożyć usmażoną cebulę, posypać listkami tymianku.
Piec przez 15-20 minut. Studzić na kartce.