Do góry

Dodatki Przepis na:

Francuskie zawiniątka z mięsem

Francuskie zawiniątka z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 802 Ocena: 49976

Dodano:

Odsłon: 5845

Świetny dodatek do barszczu czerwonego. Przepis na około 30 sztuk.

Składniki

  • ciasto francuskie gotowe 2 op.
  • farsz: mięso mielone wp (z łopatki) 40 dkg, kapusta włoska 1/8 główki, cebula 1 szt, sól, pieprz, jajko 1 szt
  • smalec 1 łyżka
  • papryka czerwona w proszku, kminek, białko z jednego jajka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Francuskie zawiniątka z mięsem

Przygotowanie

  1. Farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu razem z mięsem. Kapustę poszatkować, dodać do mięsa, doprawić, smażyć około 20 minut. Wystudzić, wbić jajko. Masę dobrze wymieszać.

  2. Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty 7x7 cm. Można kroić na większe, wówczas będziemy mieć mniej, ale za to większych zawiniątek.
    Na każdy kawałek ciasta nałożyć mniej więcej łyżeczkę farszu. Zlepiać ze sobą przeciwległe rogi ciasta.

    Każde zawiniątko posmarować białkiem, posypiać odrobiną kminku i papryką w proszku.

  3. Zawiniątka piec na blasze wyłożonej pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 170 stopni, piec jeszcze kolejne 10 minut.

    Podawać z barszczem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń