Do góry

Dodatki Przepis na:

Frytki " kamyczki "

Frytki  kamyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 1933

Dodano:

Odsłon: 237

Dziś wielki post w planach miałam pieczarkową ale zrobię ją jutro. Dziś syn zażyczył se frytek powiedział tak : " mamo zrób frytki ale te co ty nam często robisz no wiesz te kamyczki ", więc nie długo myślałam i wzięłam się za obieranie ziemniaków i przygotowanie kamyczków. Nie wiele osób zna taki rodzaj frytek u mnie dzieci nimi się zajadają bardziej niż tradycyjnymi.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków (można więcej),
  • 0,5-1 litra oleju,
  • sól lub przyprawa do ziemniaków.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Frytki " kamyczki "

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę jak do zupy, ( może być większa kostka ). Umyte osuszyć na durszlaku aby wyciekła z nich woda, w między czasie w głębokiej patelni postawić olej aby się rozgrzał.

  2. Tak przygotowane kamyczki wrzucać na rozgrzany olej ( ja wrzucałam na dwa razy ) i smażyć do pokazania się złotego koloru, kamyczki co jakiś czas obracać górę do dołu i tak na przemian.

  3. Usmażone kamyczki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i obsypać solą lub przyprawą do ziemniaków.

  4. Takie frytki kamyczki nadają się do jedzenia z solą lub przyprawą do ziemniaków, keczupem, sosem ulubionym jak również jako dodatek do dania głównego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń