Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka wieprzowa, parzona w szynkowarze. Idealna do kanapek. Polecam.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5965
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 772
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 826
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5965
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 772
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 826
Składniki
Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płaty mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem ścisło napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze, zawiązujemy woreczek. Uzbrajamy szynkowar i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach szynkowar wstawiamy do garnka z nagrzaną wodą do temperatury 80-85 stopni Celsjusza i parzymy w tej temperaturze minimum 4,5 godziny.
Po procesie parzenia studzimy szynkowar, po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po okresie chłodzenia wyjmujemy golonkę z szynkowaru.
Smacznego!!!