Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka wieprzowa, parzona w szynkowarze. Idealna do kanapek. Polecam.
Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płaty mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem ścisło napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze, zawiązujemy woreczek. Uzbrajamy szynkowar i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach szynkowar wstawiamy do garnka z nagrzaną wodą do temperatury 80-85 stopni Celsjusza i parzymy w tej temperaturze minimum 4,5 godziny.
Po procesie parzenia studzimy szynkowar, po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po okresie chłodzenia wyjmujemy golonkę z szynkowaru.
Smacznego!!!
Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.
Odsłon: 10942
Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.
Odsłon: 7476
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 1290
Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są k...
Odsłon: 329
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 3302
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 156
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 1290
Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są k...
Odsłon: 329
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 3302
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 156
Składniki
Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płaty mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem ścisło napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze, zawiązujemy woreczek. Uzbrajamy szynkowar i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach szynkowar wstawiamy do garnka z nagrzaną wodą do temperatury 80-85 stopni Celsjusza i parzymy w tej temperaturze minimum 4,5 godziny.
Po procesie parzenia studzimy szynkowar, po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po okresie chłodzenia wyjmujemy golonkę z szynkowaru.
Smacznego!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Mielonka turystyczna.
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Mielonka turystyczna.
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka turystyczna, prosta w zrobieniu, idealna do...
Odsłon: 1803
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 540