Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka z indyka wędzona i parzona Sous Vide. Pycha!
Golonki lub uda z indyka peklujemy na sucho. Golonki nacieramy mieszanka soli z peklosolą 1:1 stosując 25g na kg mięsa jeśli będziemy parzyć metodą sous vide jak ja lub 30 g standardowo.
Zdejmujemy skórę z golonek i nacieramy je mieszanką soli z dodatkiem zioła i miód, następnie dodajemy do pojemnika 1/2 szklanki wina na 1-1,5kg mięsa. Mieszamy wszystko w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy mięso w powstałej zalewie.
Następnie mięso z indyka wieszamy na hakach i ociekamy co najmniej prze noc w chłodnym pomieszczeniu.
Wędzarnię rozgrzewamy do 40-50 st. I osuszamy wędliny. Ja wędziłem w borniaku i osuszałem za pomocą wentylatora ok. 20-30 min. Mięso wędzimy w temp. do 60 stopni do uzyskania brązowej barwy.
Następnie poddajemy je obróbce termicznej. Pieczemy lub parzymy. W tym przypadku ja zastosowałem metodę sous vide. Po zapakowaniu golonek do torebek, próżniowo parzyłem je 6 godzin w temp. 62 stopnie.
Wyrób po parzeniu studzimy w chłodnym miejscu.
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 314
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 292
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 199
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 624
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 68
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 292
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 199
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 624
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 68
Składniki
Golonki lub uda z indyka peklujemy na sucho. Golonki nacieramy mieszanka soli z peklosolą 1:1 stosując 25g na kg mięsa jeśli będziemy parzyć metodą sous vide jak ja lub 30 g standardowo. Zdejmujemy skórę z golonek i nacieramy je mieszanką soli z dodatkiem zioła i miód, następnie dodajemy do pojemnika 1/2 szklanki wina na 1-1,5kg mięsa. Mieszamy wszystko w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy mięso w powstałej zalewie.
Następnie mięso z indyka wieszamy na hakach i ociekamy co najmniej prze noc w chłodnym pomieszczeniu.
Wędzarnię rozgrzewamy do 40-50 st. I osuszamy wędliny. Ja wędziłem w borniaku i osuszałem za pomocą wentylatora ok. 20-30 min. Mięso wędzimy w temp. do 60 stopni do uzyskania brązowej barwy.
Następnie poddajemy je obróbce termicznej. Pieczemy lub parzymy. W tym przypadku ja zastosowałem metodę sous vide. Po zapakowaniu golonek do torebek, próżniowo parzyłem je 6 godzin w temp. 62 stopnie. Wyrób po parzeniu studzimy w chłodnym miejscu.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 431
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 526