Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) Nie sądziłam, że przygotowuje się go tak łatwo i tak szybko. W składzie sklepowego groszku ptysiowego możemy znaleźć substancje spulchniające, tłuszcze utwardzane oraz jajka w proszku.. W domowym groszku ptysiowym znajdziemy tylko wodę, mąkę, masło, jajko oraz szczyptę soli. :) Na pewno warto spróbować. ;) ps. Ze wskazanych proporcji tego pysznego dodatku będzie na ok 4 porcje zupy. Mniej, jeżeli nie uda nam się nie podjadać. :D
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16129
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16129
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5116
Składniki
Wodę zagotować w rondelku. Dodać łyżkę masła. Poczekać aż masło się roztopi. Następnie zdjąć z ognia i wsypać mąkę. Szybko wymieszać drewnianą łyżką. Ponownie postawić rondel na ogniu i cały czas mieszać, aż ciasto stanie się nieco szkliste. Zdjąć z ognia. Wbić jajko, dodać sól i ponownie energicznie mieszać drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać groszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie nakładać zbyt blisko siebie, ponieważ ciasto urośnie podczas pieczenia, a nie chcemy, żeby groszek się posklejał. :) Piec przez 10 minut.
Podawać z ulubioną zupą krem. Smacznego! :)