Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) Nie sądziłam, że przygotowuje się go tak łatwo i tak szybko. W składzie sklepowego groszku ptysiowego możemy znaleźć substancje spulchniające, tłuszcze utwardzane oraz jajka w proszku.. W domowym groszku ptysiowym znajdziemy tylko wodę, mąkę, masło, jajko oraz szczyptę soli. :) Na pewno warto spróbować. ;) ps. Ze wskazanych proporcji tego pysznego dodatku będzie na ok 4 porcje zupy. Mniej, jeżeli nie uda nam się nie podjadać. :D
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2223
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 295
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8062
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 769
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2223
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 295
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8062
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 769
Składniki
Wodę zagotować w rondelku. Dodać łyżkę masła. Poczekać aż masło się roztopi. Następnie zdjąć z ognia i wsypać mąkę. Szybko wymieszać drewnianą łyżką. Ponownie postawić rondel na ogniu i cały czas mieszać, aż ciasto stanie się nieco szkliste. Zdjąć z ognia. Wbić jajko, dodać sól i ponownie energicznie mieszać drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać groszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie nakładać zbyt blisko siebie, ponieważ ciasto urośnie podczas pieczenia, a nie chcemy, żeby groszek się posklejał. :) Piec przez 10 minut.
Podawać z ulubioną zupą krem. Smacznego! :)