Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pasta do smarowania kanapek. Hummus można również jeść dodatek do warzyw, pity
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 129
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 762
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 129
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 762
Składniki
Ciecierzycę zalać zimną wodą w misce i zostawić na noc. Po tym czasie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie zalać zimną wodą, dodać sodę i gotować do miękkości przez około godzinę.
Kiedy ciecierzyca się ugotuje, odcedzić ją, przepłukać zimną wodą i przełożyć do blendera/robota, aby zmiksować ją na gładką masę. Do ciecierzycy dodać pastę tahini, sól, sok z cytryny, kumin i czosnek, wszystkie składniki dokładnie zmiksować, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej masy
Do tak powstałej masy powoli dodawać wodę, cały czas miksując. Przełożyć humus do naczynia, posypać wedle uznania zieloną pietruszką/ czarnuszką/ słodką papryką/oliwą.