Do góry

Dodatki Przepis na:

Jarzynka do obiadu z buraka liściowego:

Jarzynka do obiadu z buraka liściowego:

Autor:

Przepisów i artykułów: 359 Ocena: 2948

Dodano:

Odsłon: 113

Buraki liściowe są cennym źródłem witamin i białka. Polecane zwłaszcza diabetykom. Powinny go spożywać osoby walczące z nadwagą, miażdżycą i anemią. Właśnie teraz - na przełomie października i listopada są ozdobą naszych ogrodów. Ich łodygi są jędrne i kruche.

Składniki

  • 2 garści łodyżek buraka liściowego
  • garść młodych liści
  • 1 duża łyżka masła
  • sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Na rozgrzane masło wrzucić umyte i pokrojone łodyżki buraka liściowego.
    Smażyć na małym ogniu, często mieszając aż trochę zmiękną ( nie mogą być zbyt miękkie).
    Dodać pokrojone liście (tylko młode). Smażyć 2-3 minuty.
    Doprawić solą i pieprzem. Na końcu wlać sok z cytryny.
    Wymieszać. Podawać na ciepło do drugich dań. Przed podaniem - posypać płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń