Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior do obiadu potrzebuje niewiele składników, aby urozmaicić danie. Dobrze smakuje samodzielnie, ale możesz je przygotować według naszego przepisu i zaskoczyć swoich bliskich.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj różyczki kalafiora i gotuj przez 5-7 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź kalafiora i odstaw na bok.
W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj śmietankę i gotuj dalej, cały czas mieszając. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodawaj starty ser do rondelka ze śmietanką, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i sos stanie się gładki. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Włóż odcedzone różyczki kalafiora do miski. Polej kalafiora przygotowanym sosem śmietankowo-serowym, równomiernie go rozprowadzając. Dodatkowo możesz zapiec tak przygotowany kalafior w piekarniku, aby ser się rozpuścił. Wystarczy 10-15 minut w 190 stopniach. Bez piekarnika kalafior do obiadu będzie równie pyszny.