Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior do obiadu potrzebuje niewiele składników, aby urozmaicić danie. Dobrze smakuje samodzielnie, ale możesz je przygotować według naszego przepisu i zaskoczyć swoich bliskich.
Pysznie orzechowe ciasto bądź jako jedna z warstw do tortu :)
Odsłon: 184
Bardzo smaczna sałatka z makreli, bo nie tylko tuńczyk jest świetny na sałatk...
Odsłon: 36
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 675
Ciasto czekoladowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Ważne by w ta...
Odsłon: 63
Pyszny początek dnia
Odsłon: 2029
Pysznie orzechowe ciasto bądź jako jedna z warstw do tortu :)
Odsłon: 184
Bardzo smaczna sałatka z makreli, bo nie tylko tuńczyk jest świetny na sałatk...
Odsłon: 36
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 675
Ciasto czekoladowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Ważne by w ta...
Odsłon: 63
Pyszny początek dnia
Odsłon: 2029
Składniki
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj różyczki kalafiora i gotuj przez 5-7 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź kalafiora i odstaw na bok.
W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj śmietankę i gotuj dalej, cały czas mieszając. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodawaj starty ser do rondelka ze śmietanką, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i sos stanie się gładki. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Włóż odcedzone różyczki kalafiora do miski. Polej kalafiora przygotowanym sosem śmietankowo-serowym, równomiernie go rozprowadzając. Dodatkowo możesz zapiec tak przygotowany kalafior w piekarniku, aby ser się rozpuścił. Wystarczy 10-15 minut w 190 stopniach. Bez piekarnika kalafior do obiadu będzie równie pyszny.