Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka, którą niezmiennie uwielbiam i zawsze czekam z utęsknieniem na sezon kalafiorowy.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
W pierwszej kolejności usuwamy z kalafiora liście i twardą część łodygi. Następnie dokładnie go płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Jeżeli chcemy, aby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka, powinno pomóc. Do garnka (takiego, w którym zmieści się cały kalafior) wlewamy wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości naszego garnka. Wodę solimy, doprowadzamy do wrzenia. Na gorącej wodę wrzucamy kalafiora, gotujemy 15- 20 minut. Generalnie chodzi o to, aby kalafior był miękki, ale się nie rozpadał. Powinien zachować pierwotny kształt podczas wyciągania go z wody. W trakcie gotowania kalafiora przygotowujemy bułkę tartą z masełkiem. W rondelku rozpuszczamy masło, podgrzewamy go, aż nabierze delikatnie złotego kolorku i będzie pięknie pachniało. Tu następuje odpowiedni czas, aby dodać bułkę tartą, którą mieszamy z masłem i smażymy przez chwilę do momentu jej zrumienienia. Następnie odstawiamy z ognia. Ugotowanego kalafiora osączamy na sicie, podajemy ze zrumienioną na masełku bułką tartą. Smacznego.