Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka, którą niezmiennie uwielbiam i zawsze czekam z utęsknieniem na sezon kalafiorowy.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Składniki
W pierwszej kolejności usuwamy z kalafiora liście i twardą część łodygi. Następnie dokładnie go płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Jeżeli chcemy, aby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka, powinno pomóc. Do garnka (takiego, w którym zmieści się cały kalafior) wlewamy wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości naszego garnka. Wodę solimy, doprowadzamy do wrzenia. Na gorącej wodę wrzucamy kalafiora, gotujemy 15- 20 minut. Generalnie chodzi o to, aby kalafior był miękki, ale się nie rozpadał. Powinien zachować pierwotny kształt podczas wyciągania go z wody. W trakcie gotowania kalafiora przygotowujemy bułkę tartą z masełkiem. W rondelku rozpuszczamy masło, podgrzewamy go, aż nabierze delikatnie złotego kolorku i będzie pięknie pachniało. Tu następuje odpowiedni czas, aby dodać bułkę tartą, którą mieszamy z masłem i smażymy przez chwilę do momentu jej zrumienienia. Następnie odstawiamy z ognia. Ugotowanego kalafiora osączamy na sicie, podajemy ze zrumienioną na masełku bułką tartą. Smacznego.