Dodatki Przepis na:
Kapusta biała zasmażana

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17035
Dodano: 31.10.2018
Odsłon: 5971
Składniki
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 1 kwaskowate jabłko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oleju do zasmażki
- 1/2 szklanki wody
- ocet
- cukier
- sól i pieprz
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószmy solą i odstawiamy na 10 minut.
-
Po tym czasie kapustę zalewamy wrzątkiem. Sparzoną kapustę odsączamy na sicie.
-
Na oleju zasmażamy posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodajemy odsączona kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości ( kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana).
-
Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek i dusimy przez około 5 minut.
-
Na oleju zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do kapusty razem z octem, cukrem, pieprze, solą i jeszcze raz zagotowujemy.
-
Kapustę podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze do przepisu (16)

Docherro 04 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha robię podobnie:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 02 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Świetny dodatek, szczególnie do schabowego;) Z jabłkiem chyba jeszcze nie próbowałam. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 02 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Jaka smaczna kapustka, nie znalam takiego przepisu :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 01 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam, szczególnie z kopytkami <3 Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 01 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię taką zasmażaną kapustę. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 31 października 2018Zgłoś do usunięcia
Robię ale inaczej, ta wygląda pysznie.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 31 października 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha! a warto. przyznaje, ze nigdy nie mialam okazji sprobowac. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 31 października 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam taką kapustę - chociaż ja nie dodaję kminku. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz